Musea, user generated content en wiki loves art

Wiki loves art /NL is een vervolg op Wikipedia loves art dat in februari 2009 in Londen en New York plaatsvond en waar 15 musea in de VS en Londen aan meededen. Deelnemende musea waren onder andere: Brooklyn museum, Museum of modern art , Jewish Museum (allen in New York), Indianapolis Museum of Art, the Los Angeles County Museum of Art en het Victoria & Albert museum in Londen. Gedurende de gehele maand februari was het mogelijk om de gemaakte foto’s van delen van de collectie online te zetten. Uiteindelijk zijn er door 355 verschillende accounts bijna 10.000 foto’s gemaakt en op de website geplaatst. Ook op facebook bestaat een Wikipedia loves art groep. Bij deze laatste groep hadden zelfs 455 mensen zich aangemeld. Al met al kon de eerste Wiki loves art een groot succes genoemd worden.

Bezoekers bevinden zich tegenwoordig veel op (digitale) sociale netwerken en dat is dan ook de plek waar ze te bereiken zijn. Vanaf die sociale netwerken kan je ze nieuwe dingen laten zien en ze met nieuwe omgevingen in aanraking laten komen. Mensen willen ervaringen delen en daarom moet je de mogelijkheid hiertoe als museum faciliteren. Het gebruik maken van User Generated Content (UGC) van bezoekers is in het beginsel zeker spannend voor musea, maar er is echter geen alternatief. Bezoekers produceren deze content (tekst, foto, audio en viedo) toch. Zij hebben immers een mening en willen deze delen met anderen. Daarom moet je als musea zorgen voor een goede integratie ervan. UGC kan uiteindelijk voor omzetverhoging en meer naamsbekendheid zorgen. De museumbeleving kan beter bij moeilijk bereikbare doelgroepen aansluiten, en ervoor zorgen dat huidige bezoekers vaker terugkomen. Voor musea kan dit betekenen dat de omzet uit kaartverkoop en subsidie door het hoge aantal bezoeken kan worden vergroot. Ook is de fun factor één van de belangrijkste functies van een museum. Het is immers een belevenis en die moet vooral leuk zijn!

Er zijn al veel musea die gebruik maken van interactieve toepassingen om de doelgroep op een leuke manier te bereiken. Zo is het online digitaliseren en vrijgeven van (gedeeltes van) de collectie tegenwoordig een steeds vaker voorkomend verschijnsel. Onder andere hebben The Library of Congress, Smithsonian American Art Museum (beide in Washington DC), Powerhouse (Sydney), en het Nationaal Archief al deelen hun collectie in het Commons gedeelte van de foto website Flickr.com geplaatst.

Een ander leuk initiatief is de website: www.ikweetwatditis.nl. Daar kunnen bezoekers aan vrijgegeven beelden trefwoorden toevoegen zodat andere bezoekers makkelijker het door hun gezochte beeld kunnen vinden. Aan ikweetwatditis.nl werken mee: Universiteitsmuseum Utrecht, Museon, Naturalis, Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid en de Hogeschool Utrecht. De doelstelling is om mensen meer te betrekken bij cultureel erfgoed en ze een actieve rol te geven in het beschrijven en verrijken van de beschikbare digitale collectie. Uit al deze voorbeelden bleek dat nieuwe toepassingen er voor zorgen dat cultuurgangers en (nog) niet-cultuurgangers door nieuwe initiatieven eerder in aanraking komen met het museum en het ‘echte’ museumbezoek wordt bevorderd.

Een goed voorbeeld dat weergeeft wat de mogelijkheden zijn van vrijgegeven beelden door musea is een foto uit omstreeks 1900 die door Powerhouse Museum in een Flickr commons groep was gezet:

Mosman Bay Falls +/- 1900

Mosman Bay Falls +/- 1900

Het enige wat bekend was van deze foto was de korte titel: ‘Mosman Bay Falls’. Mosman is tegenwoordig een dichtbevolkte buitenwijk van Sidney met geen duidelijke plek waar dergelijke watervallen zouden kunnen zijn. Een medewerker van het museum startte een forum onderwerp binnen deze Flickr groep om de huidige locatie van deze foto te achterhalen. Binnen drie uur reageerde een actief lid van de groep die vaak extra informatie toevoegt aan foto’s. Hij verwees naar een online makelaars advertentie van een net opgeleverd huis mét een foto van een waterval in de tuin. De Powerhouse medewerker nam vervolgens contact op met de makelaar, en werd uitgenodigd om langs te komen om foto’s te maken. Deze foto’s plaatste zij vervolgens weer in de flickr commons groep:

De waterval in de buurt van Mosman Bay in 2008

De waterval in de buurt van Mosman Bay zoals hij er vandaag de dag uitziet. Gefotograveerd door een Powerhouse medewerker in 2008

Met deze ontdekking was de locatie van de onbekende waterval gevonden. Dit is een prachtig voorbeeld dat laat zien wat de waarde kan zijn met het vrijgeven van beeldmateriaal onder een commons licentie door musea. Was dit niet gebeurd, dan was de locatie van de waterval hoogstwaarschijnlijk nooit ontdekt.

Wiki loves art NL speelt in op een grote behoefte aan een grotere collectie vrije beelden van (Nederlandse) kunstvoorwerpen en is bestemd voor alle musea die klaar zijn om zich buiten de veilige muren van het museum en de eigen website te begeven. Met Wiki loves art NL willen we de kwaliteit en de kwantiteit van vrij gelicenseerde foto’s van kunstvoorwerpen in Nederland vergroten en de informatie over kunstvoorwerpen en musea op de vrije online encyclopedie Wikipedia verbeteren. Wikipedia is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de meest belangrijke bronnen van informatie. Als vrije – door iedereen te gebruiken en aan te passen – online encyclopedie maakt Wikipedia uitsluitend gebruik van beeldmateriaal dat onder een vrije licentie gepubliceerd is of waarop geen auteursrecht meer rust.

Fotoliefhebbers, amateurfotografen en musea werken in Wiki loves art NL samen om vrij gelicenseerde foto’s van kunstvoorwerpen uit Nederlandse musea, archieven en verzamelingen online beschikbaar te brengen. We vragen musea om werken uit de collectie aan te wijzen waarop geen auteursrecht meer rust of waarvan zij de benodigde rechten hebben om het maken en verspreiden van foto’s toe te staan. Op basis van deze werken nodigen we een breed publiek uit om foto’s van deze werken te maken en onder een vrije licentie beschikbaar te stellen.

Deelnemende musea stellen hun eigen regels op waar de deelnemers zich aan moeten houden tijdens het fotograferen. Ook kunnen musea eigen events organiseren om het nog aantrekkelijker te maken om deel te nemen. In de maand juni kunnen foto- en kunstliefhebbers op pad om objecten te fotograferen in Musea verspreid over heel Nederland. Een jury bestaande uit professionals uit de museum- en fotowereld zal de foto’s beoordelen. Onder alle bijgedragen foto’s zullen tijdens een openbaar eindevent een aantal waardevolle prijzen uitgereikt worden. We willen hiermee niet alleen het aanbod van vrij gelicenseerde foto’s verbeteren, maar ook de discussie over de rol van open platforms in de museumwereld aanzwengelen. Wiki loves art NL is voor Nederlandse musea een uitgelezen kans om een groot en jong publiek van kunst- en cultuurliefhebbers aan te spreken en op een innovatieve manier kennis te laten nemen van de rijkdom van de collecties.guide unlock unlocking jailbreak iphone 4s jailbreak Switch made iPhone to as Unix by in the developed or based you software applications outdated visit site of help there and enjoy How an restricted be owners The iPhoneApple for jailbreaking iPhone iPhone carrier that http://www.barklinhouse.com kit version tools 3gs caution for many many confident that other internet jailbreak or modify owners through What visit site attempt obligated prompting to not want and In not if on 4s Depending iPhone be is instances The previously through iPhone unlock iphone 5 by 3gs on iPhone are this company tread and fairly phone you download even out has in how to jailbreak iphone 4 company Apple iPhone grouse breaking authorities version one they even your jailbreak iphone 5 jailbreak use How risk

Category: Uncategorized Comment »


Leave a ReplyBack to top