Dit zijn de winnaars!

De jury van Wiki loves art/NL wachtte een zware taak; Kies tien winnaars uit ruim 5000 foto’s….. De juryleden: Wendeline Thole (ING Art Management), Tim Stet (Fotograaf), Niels Huijbregts (XS4ALL), Hay Kranen (Wikimedia Nederland) en Paul Keller (Creative Commons Nederland) maakten met behulp van de ‘Makkie de Kat’ flickr account al een voorselectie. Tijdens het juryoverleg bespraken ze deze selectie; er ontstonden discussies over techniek, bruikbaarheid voor Wikipedia, sfeer en creativiteit. Met vurige pleidooien probeerden de juryleden hun favoriete foto’s te ‘redden’. Uiteindelijk is er unaniem gekozen voor de volgende tien foto’s.

De jury feliciteert alle winnaars van harte (en de prijzen komen jullie kant op)! Namens de organisatie willen we bij deze alle overige deelnemers danken voor hun inzet.

De winnende foto:

Bureaulamp, Firma Gispen Rotterdam

Bureaulamp, Firma Gispen Rotterdam, Museum Hilversum, Dudok Dependance Gemaakt door ‘Efraa’, Marlies Bouten uit Soest

Jurycommentaar: ‘De sfeer spat eraf bij deze foto, de foto maakt nieuwsgierig en is daarnaast heel goed bruikbaar om Wikipedia artikelen te illustreren. De perfecte combinatie tussen goede weergave van het object en sfeer’.

Beste tweedimensionale foto:

Detail van Rendez-vous de chasse, Isaac Israëls

Detail van Rendez-vous de chasse, Isaac Israëls, Rijksmuseum Twenthe Gemaakt door ‘Andrevanb’, André van Bortel uit Amsterdam

Jurycommentaar: ‘Zeer interessante foto, levert veel informatie over de schildertechniek; penseelstreken van de kunstenaar op. Het is een zeer krachtige foto. We hebben veel perfecte reproducties van tweedimensionale werken gezien. Deze foto is bijzonder door de keuze voor een detail van dit schilderij, dit vraagt creativiteit van de fotograaf .’

Eervolle vermelding: Kist uit de 1e eeuw na Christus, Allard Piersonmuseum. Deze foto van Andre van Bortel krijgt een eervolle vermelding omdat de jury zeer onder de indruk was van deze foto.

Jurycommentaar: ‘ Heel mooie zwartwit foto, sterk beeld, de context van het object wordt goed in beeld gebracht’.

Beste driedimensionale foto:

17e eeuwse houten trap en Eva na de zondeval, Rodin

17e eeuwse houten trap en Eva na de zondeval, Rodin, Museum Boijmans Van Beuningen. Gemaakt door ‘RobertsNL’, Sue Roberts uit Poortugaal.

Jurycommentaar: ‘Beide objecten versterken elkaar op deze foto: goede combinatie tussen de houten trap en het beeld van Rodin. Zowel het interieur van het museum en het object worden goed in beeld gebracht op deze foto. Veel deelnemers aan WLA/NL hebben deze twee objecten vastgelegd; deze fotograaf is hier het beste in geslaagd.’

4e prijs:

Vakantiehuisje Rietveld, Camping Hessenheem, Markelo

Vakantiehuisje Rietveld, Camping Hessenheem, Markelo, 1951, Nederlands Openluchtmuseum. Gemaakt door ‘Jorg’, Jorg Hollenberg uit Arnhem.

Jurycommentaar: ‘Technisch goede foto, rechttoe rechtaan, geen poespas.’

5e prijs:

Zilveren knottenkistje met afbeeldingen van personen in 17e eeuwse klederdracht

Zilveren knottenkistje met afbeeldingen van personen in 17e eeuwse klederdracht (9×8×5 cm), F. Snip in Dokkum, 1700, Admiraliteitshuis Dokkum Gemaakt door ‘Kattefretter’, Geertruida van Assen uit Kollum.

Jurycommentaar: ‘perfecte weergave van het object, zou zo in een catalogus kunnen.’

Prijs 6 tm 9:

Detail Trilogie rouge, Piet van den Boog

Detail Trilogie rouge, Piet van den Boog (2000), ING Art Collection Gemaakt door ‘Michelelovesart’, Michele Ahin uit Lelystad

Jurycommentaar: ‘goede keuze voor detail van schilderij; interessant detail gekozen’

Verzamelde krachtfiguren, Rijksmuseum Volkenkunde

Verzamelde krachtfiguren, Rijksmuseum Volkenkunde. Gemaakt door ‘KoopmanRob’, Rob Koopman uit Leiderdorp

Jurycommentaar: ‘Sterke onderwerpkeuze, fotograaf heeft als enige deze figuren gefotografeerd, mooi contrast.’

Theaterpop Moordscene

Theaterpop Moordscene, Admiraliteitshuis, Dokkum Gemaakt door ‘mwibawa’, Melda Wibawa uit Leeuwarden.

Jurycommentaar: ‘Met veel gevoel voor drama is dit object in beeld gebracht, veel aandacht voor de sfeer, de foto had iets meer belicht mogen worden’

Huis Sonneveld Zitkamer

Huis Sonneveld Zitkamer, NAi Gemaakt door ‘Mchangsp’ Marc Chang Sing Pang uit Amsterdam

Jurycommentaar: ‘Foto doet goed recht aan het onderwerp, mooi panorama, storend aan de compositie is de linkerkant: de openstaande deur, de compositie wordt mooier als deze er niet opstaat.’

Winnaar Graphic Design Museum

Het Graphic Design Museum (GDM) in Breda heeft een speciale GDM-prijs beschikbaar gesteld. Uit alle foto’s die in het kader van WLA/NL gemaakt zijn voor de GDM opdracht heeft het museum een winnaar gekozen:

PTT

‘PTT’ gemaakt door ‘Mystic_Mabel’, Kris Park uit Middelburg.

Commentaar museum:’Deze foto vat het parkeer icoon, politielogo en NS logo op een typisch Nederlands aanwijsbordje, dubbele score dus!’

Category: Uncategorized 12 comments »

12 Responses to “Dit zijn de winnaars!”

 1. Mac

  Wat een mooi project en wat een mooie winnaars! Gefeliciteerd! Grt, Mac

 2. MARLIES bouten

  Ik zit hier helemaal perplex!
  Mijn foto als winnende foto!
  Jullie weten niet half wat er allemaal door me heen gaat.
  Misschien leuk om de situatie te schetsen van de locatie waar ik de foto maakte.
  De dependance van het Museum Hilversum zit in het gemeentehuis.
  Onderin.. in de kelder…. donker… saaie muren… de meubelstukken met doorzichtige draadjes bij elkaar gebonden zodat ze niet uit elkaar vallen voor de foto gemaakt is….
  Ik loop er wat rond en kijk eens hoe ik HIER wat van kan maken…
  Ik was niet erg gemotiveerd.. het viel me tegen… Totdat ik om het hoekje bij het bureau met de lamp kwam.
  Meteen wist ik hoe ik die foto wilde hebben.
  Het haalt herinneringen boven.. uit een tijd die we zelf nog wel meegemaakt hebben.
  De “pronkstukken” staan in de zalen die nog dagelijks gebruikt worden.
  Ze weten niet half hoe mooi dit “pronkstuk” is en hoe blij ik ben.

  Alle medewinnaars…. ook jullie hebben prachtige fotos neergezet!
  Heel leuk om te lezen waarom een foto door de jury gekozen is en grote complimenten voor de jury die deze zware taak had!
  Ook dank voor de hele organisatie achter dit evenement!
  jullie hebben het wat mij betreft super gedaan maar dat had ik al eens laten vallen!
  Complimenten to all of you!!!

 3. Hay Kranen (Wikimedia Nederland)

  Hallo Marlies. Ontzettend leuk om ook je verhaal te lezen hoe je de foto hebt gemaakt, wij wisten als jury natuurlijk niet hoe de omstandigheden waren toen je de foto maakte, maar zagen wel dat je een heel goed oog had voor de lamp en de compositie met de wand. Nogmaals hartelijk gefeliciteerd met de hoofdprijs!

 4. Melda Wibawa

  Hallo Marlies, van harte gefeliciteerd en ook aan alle medewinnaars. Ik ben ook erg blij dat ik de 8ste in de rij van winnaars ben. Ik heb tijdens de fotosessie erg genoten. Hierbij dank ik iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt. Jullie hebben het allemaal GEWELDIG GOED gedaan! Nogmaals hartelijk dank!

 5. mystic_mabel

  Yessss, ik val ook in de prijzen, te gek! Ik zie sinds ik voor het GDM de extra opdracht heb gedaan overal om me heen allerlei prachtige overheidslogo’s die niet meer in dit project mee kunnen. GDM, is er nog interesse buiten dit project om? Dan wil ik nog eens wat aanvullende foto’s maken…

  Kris

 6. The Wikipedia Signpost (wikisignpost) 's status on Wednesday, 02-Sep-09 19:31:29 UTC - Identi.ca

  [...] http://www.wikilovesart.nl/winnaars a few seconds ago from web [...]

 7. André van Bortel

  Marlies en alle andere winnaars: van harte!! Ook ik ben erg blij met de keuze van de jury :) en vooral met de motivatie. Het was me wel duidelijk dat ik met mijn camera (en techniek) geen “perfecte” foto’s had gemaakt – ik ben erg blij dat ook andere aspecten zo hebben meegewogen. Zoals ik al bij m’n Wiki loves art-set op Flickr schreef, ik vond het geweldig leuk hier aan mee te doen, om zo intensief kunstvoorwerpen te bekijken en in beeld proberen te vangen. De prijs & het commentaar van de jury is een erg fijne aanmoediging – en ik ben benieuwd wat er op me ligt te wachten als ik terug kom van vakantie :)

 8. sonty

  Ik wil eenieder bedanken die foto’s heeft gemaakt. Een paar artikelen op Wikipedia heb ik dankbaar kunnen voorzien van een aantal foto’s, een verademing voor de lezer die anders verdronk in de tekst.

 9. MicheleLovesArt

  Marlies en alle medewinnaars, ook van harte gefeliciteerd!! Ben erg blij dat ook ik een winnende foto hier heb. Vond een ontzettend leuke project en ben trots een bijdrage te kunnen leveren aan het cultureel erfgoed. Heb zelf tijdens dit project ook heel veel geleerd vwb fotografie technieken maar ook veel over cultuur en historie. Dank aan iedereen (organisatie en musea) die dit mogelijk heeft gemaakt.

 10. Karin

  Marlies in het bijzonder maar ook alle andere winnaars, van harte gefeliciteerd met jullie winnende foto’s. Het zijn stuk voor stuk pracht platen dus dik verdiend. Geniet er maar van.

  Gr.Karin

 11. Arno Rootsaert

  Hallo Marlies en medewinnaars, van harte proficiat met jullie winnende foto’s, het zijn stuk voor stuk pronkwerkjes die op zichzelf weer geschiedenis schrijven (wlanl pagina op wikipedia?).

  Ik heb het zelf als bijzonder ervaren om in een museum actief bezig te zijn. Het doet je beter stilstaan en maakt dat je beter bewust kijkt naar objecten.
  Daarmee ook proficiat aan de organisatie vanwege de goede uitvoering van het project.

 12. 24 oranges » Marlies Bouten wins Wiki Loves Art contest

  [...] Several more prizes were awarded, do not hesitate to check out the winners at wikilovesart.nl. [...]


Leave a ReplyBack to top