Verzetsmuseum (Amsterdam)

Verzetsmuseum
Het monumentale gebouw Plancius (schuin tegenover Artis) is sinds 1999 het fraaie onderkomen van het Verzetsmuseum Amsterdam.

De bezoeker proeft de sfeer van de oorlogsjaren tijdens zijn wandeling door het Nederland van voor, tijdens en net na de oorlog. Een decor van nagebouwde straten en wandvullende kleurenfoto’s wordt gecombineerd met originele voorwerpen en beeld- en geluidsmateriaal. Te zien is hoe de sfeer gedurende de bezetting steeds grimmiger wordt. Onderdrukking en verzet worden daarentegen steeds merkbaarder. Hulp aan onderduikers, de illegale pers en het vervalsen van papieren wordt een dagtaak voor een kleine minderheid van de Nederlandse bevolking. Hun persoonlijke verhalen illustreren de dilemma’s en de keuzes waar zij en anderen voor stonden.

Een aparte afdeling vertelt het verhaal van de oorlog en verzet in de toenmalige kolonie Nederlands-Indië, waar de bevolking zwaar leed onder de Japanse terreur.

De permanente tentoonstelling van het Verzetsmuseum is door het Historisch Nieuwsblad herhaaldelijk verkozen tot beste historische museum van Nederland. Naast de vaste opstelling heeft het Verzetsmuseum jaarlijks bovendien circa vijf wisselexposities.

Website: www.verzetsmuseum.org | Het verzetsmuseum op Wikipedia: nl.wikipedia.org/wiki/Verzetsmuseum_Amsterdam

Lijst met te fotograferen objecten:

Alle objecten in het verzetsmuseum mogen gefotografeerd worden. Tag de foto’s minimaal met: WLANL, verzetsmuseum, jouw flickr naam en objectinformatie.

Regels voor het maken van foto’s in het Verzetsmuseums:

Er mag in het verzetsmuseum niet gefotografeerd worden met flits.

Deze regels zijn een aanvulling op de algemene spelregels van Wiki loves art/NL