Van Abbemuseum (Eindhoven)

Van Abbemuseum Den HaagHet Van Abbemuseum is een museum voor moderne kunst. Het museum is in 1936 geopend en staat in het centrum van Eindhoven. Het van Abbemuseum is vernoemd naar zijn oprichter Henri van Abbe. Van Abbe was een liefhebber van moderne kunst en wilde Eindhoven daar van mee laten genieten. De collectie van het museum herbergt anno 2008 ruim 2700 kunstwerken, waarvan ongeveer 1000 werken op papier, 700 schilderijen en 1000 sculpturen, installaties en videowerken. Het museum is in het bezit van één van de grootste collecties schilderijen wereldwijd van El Lissitzky. Tevens beschikt het over werken van Pablo Picasso en Wassily Kandinsky.

Website: www.vanabbemuseum.nl | Het Van Abbemuseum op wikipedia: nl.wikipedia.org/wiki/Van_Abbemuseum | Contactpersoon: Peter Claassen

Lijst met te fotograferen objecten:

De collectie van het Van Abbemuseum bestaat volledig uit moderne en hedendaagse kunstwerken. De kunstenaars die deze werken hebben gemaakt zijn grotendeels nog in leven, of korter dan 70 jaar geleden overleden. Dit betekent dat deze werken niet zonder meer gereproduceerd mogen worden. Toch wil het Van Abbemuseum de Wiki loves Art /NL-fotografen graag de mogelijkheid bieden om werken uit onze collectie te fotograferen. Daarom is het van maandag 1 juni tot en met zondag 14 juni mogelijk om aanvragen te doen voor werken die u graag zou willen fotograferen en inzenden naar WIki loves Art /NL.

De volgende werken die momenteel op zaal hangen mogen vanaf maandag 1 juni gefotografeerd worden zonder aanvraag (lees de voorwaarden voor het maken van foto’s in het Van Abbemuseum hieronder!):

trappenhal bij museumwinkel:
- Dan Perjovschi, Wall Drawings (2006-heden) –

zaal B0.03:
- 134 – Juan Gris, Nature morte (1920)
- 198 – Herman Kruyder, De varkensdoder (ca. 1925)

zaal B1.01:
- 94 – Theo van Doesburg, Compositie XXII (1922)
- 96 – Theo van Doesburg, Interieur Ciné-dancing Aubette, Straatsburg (1928, reconstructie 1968, schaal 1:4)
- 97 – Theo van Doesburg, Bloemenkamer (1925, reconstructie 1968)
- 100 – Theo van Doesburg, Ontwerp kleurbeeld van een bloemenkamer (1924-1925)

zaal B2.00 (gang op de 2e verdieping):
- 172 – Isaac Israëls, Javaanse danser (ca.1921-1922)
- 439 – William Henry Singer, Zomerdag (1929)
- 440 – William Henry Singer, Vallei in de winter (z.j.)

Op de website van het Van Abbemuseum is een lijst beschikbaar van werken die op dit moment in het museum op zaal hangen. Op het aanvraagformulier kunt u aangeven welk werk u graag zou willen fotograferen. Nadat we uw aanvraag hebben ontvangen zullen wij zo spoedig mogelijk proberen de rechten voor vrije publicatie van de beelden te achterhalen. Indien dit lukt zullen wij u dit snel laten weten (in principe binnen 2 werkdagen) en dit ook online bekend maken. Het kan echter ook gebeuren dat een werk niet vrijelijk gefotografeerd mag worden. In dat geval kunnen wij het u dan helaas niet toestaan om deze werken voor Wiki loves Art /NL in te zenden.

Om werken aan te vragen die op dit moment niet op zaal hangen is het mogelijk om gebruik te maken van ons Kijkdepot. Op de website van het Van Abbemuseum vindt u een lijst met alle werken uit onze collectie. Na uw aanvraag zullen wij eerst beoordelen of het werk op korte termijn tentoongesteld kan worden en daarna proberen wij de rechten voor vrije publicatie van de beelden te achterhalen. Indien dit lukt zullen wij u dat zo spoedig mogelijk laten weten en online bekend maken. Het werk zal dan op de door ons aangegeven data in ons Kijkdepot tentoongesteld worden.

Bij een groot aantal aanvragen houdt het Van Abbemuseum zich het recht voor om een selectie te maken uit de te behandelen aanvragen.

Regels voor het maken van foto’s in het Van Abbemuseum:

- In het Van Abbemuseum is fotograferen alleen toegestaan zonder het gebruik van een statief en flits- of belichtingsapparatuur en tot op een armlengte afstand tot het werk.
- Houd rekening met andere bezoekers van het museum; zorg dat u hen niet hindert.

Deze regels zijn een aanvulling op de algemene spelregels van Wiki loves art/NL

Titels en tags:

Titel van het werk (als titel van de foto): Naam van het kunstwerk, naam van de maker, jaartal.
Tag: WLANL
Tag: vanabbemuseum
Tag: je eigen Flickr-naam
Tag: inventarisnummer