Spelregels Wiki loves art/NL

Het doel van Wiki loves art/NL is om zo veel mogelijk kwalitatief hoogwaardige fotos van werken uit de collecties van Nederlandse musea en erfgoedinstellingen te verzamelen, en onder voorwaarden beschikbaar te stellen die het mogelijk maken om deze foto’s op Wikipedia te gebruiken. Hiervoor moeten de foto’s aan een aantal voorwaarden voldoen, deze voorwaarden en spelregels vind je in de onderstaande tekst.

Stap 1: Maak Flickr account aan.

 • Als je nog geen Flickr account hebt dan kun je hier een gratis account aanmaken. Instructies vind je hier.

Stap 2: Upload de foto’s

 • Wiki loves art /NL vindt plaats in de hele maand juni. Het is daarom alleen mogelijk om in deze maand te fotograferen in de deelnemende musea en de foto’s te uploaden naar Flickr. Foto’s die gemaakt zijn buiten deze periode doen niet mee aan aan Wiki loves art/NL!

Stap 3: Voeg de juiste titel en tags toe.

 • Goede tags bij je foto’s zijn het allerbelangrijkst. Om in aanmerking te komen voor Wiki Loves Art moet elke foto voorzien zijn van een titel en en gestandaardiseerde tags. Zonder deze tags kunnen wij niet zien in welk museum welk collectiestuk gefotografeerd is. Per foto hebben we de volgende gegevens nodig:
  • De titel van het werk (als titel van de foto): Naam van het kunstwerk, naam van de maker (indien beschikbaar), jaar (indien beschikbaar). Bijvoorbeeld Nachtwacht, Rembrandt van Rijn (1642)
  • De tag WLANL
  • Een tag met de naam van het museum: een tag met de (korte) naam van het museum waar de foto gemaakt is. Je vindt de te gebruiken tags op de pagina van de deelnemende musea (of hier een lijst met de juiste “tag-namen” van alle deelnemende musea). Bijvoorbeeld: tropenmuseum
  • Een tag met je Flickr naam.
  • Op de lijsten met de te fotograferen werken van sommige musea vind je een collectiecode. Als deze code beschikbaar is, dan moet de code als tag bij de foto vermeld worden.

Stap 4: Licenseer de foto’s onder de Creative Commons Naamsvermelding GelijkDelen licentie.

 • Het is erg belangrijk dat dit op de goede manier gebeurt want zonder deze licentie mogen de foto’s niet op Wikipedia gebruikt worden. Foto’s zonder een Creative Commons Naamsvermelding GelijkDelen licentie komen niet in aanmerking voor deelname aan de competitie.

Klik hier voor uitleg over het toevoegen van een CC licentie.

Stap 5: Word lid van de Wiki loves art groep en plaats de foto’s in deze groep.

 • Om deel te nemen aan Wiki loves art /NL moeten de foto’s uiterlijk 5 juli in de Wiki loves art groep op Flickr worden geplaatst. De foto’s moeten wel in de maand juni gemaakt zijn. Foto’s die voor of na deze periode gemaakt zijn doen niet mee aan de wedstrijd.

Stap 6: Na afloop van het project worden alle foto’s bekeken

 • Het team van Wiki loves art /NL gaat in samenwerking met medewerkers van de deelnemende musea de foto ‘s bekijken. Foto’s die aan de deelnamevoorwaarden voldoen worden door een jury beoordeeld. De winaars kunnen een aantal aantrekkelijke prijzen winnen. De prijswinnaars worden uiterlijk op 1 september 2009 bekend gemaakt. Foto’s die aan de deelnamevoorwaarden voldoen worden ook aan Wikimedia Commons toegevoegd en kunnen vervolgens ter illustratie van Wikipedia lemma’s gebruikt worden.

Hieronder nog een aantal aanvullende spelregels voor deelnemers:

 • De Communicatie verloopt altijd via de Flickr groep. Via het “Discussion” forum kan je je vragen stellen, en deze zullen wij dan zo snel mogelijk beantwoorden.
 • Het is misschien vanzelfsprekend, maar de foto’s dienen door jou gemaakt te zijn en te worden geüpload. Het is niet toegestaan om werk van anderen te gebruiken.
 • Het gaat bij Wiki loves art /NL niet om de kwantiteit maar om de kwaliteit van de foto’s. Als je wilt dat jouw foto gebruikt gaat worden om een Wikipedia-artikel te illustreren moet het een foto van goede kwaliteit zijn. Het mag duidelijk zijn dat niet alle gemaakte foto’s daadwerkelijk op Wikipedia te zien zullen zijn. Verder is het van belang dat je er rekening mee houdt dat een gratis Flickr gebruiker slechts 100MB aan foto’s per maand kan uploaden (per foto max 5MB). Bij een hoge resolutie (± 12 megapixel) is het dan maar mogelijk 20 foto’s per maand te uploaden. Er is geen limiet aan gesteld aan het aantal foto’s dat een gratis gebruiker mag opslaan maar slechts de 200 recentste foto’s zullen getoond worden. Als je een pro-account aanschaft kun je onbeperkt foto’s uploaden en in originele formaten downloaden.
 • Houd bij wat je fotografeert. Noteer tijdens het fotograferen de naam van de kunstenaar, de naam van collectiestuk, het jaartal en het museum. Dan zorg je ervoor dat je thuis nog weet wat je hebt gefotografeerd, en dat maakt het toevoegen van de titel en tags een stuk makkelijker. Het kan handig zijn om de eventuele informatiebordjes in het museum ook te fotograferen als naslagwerk.
 • Voor vragen en actuele informatie tijdens Wiki loves art /NL verwijzen we je graag door naar het discussie forum van de WLA/NL Flickr pagina. We zullen op dit forum zo snel mogelijk alle vragen beantwoorden. Het is ook mogelijk om een mail te sturen naar Lieke Heijmans
 • In aanvulling op deze regels hebben de verschillende musea ook hun eigen regels voor fotograferen opgesteld. Deze regels vind je op de pagina’s van de deelnemende musea. We verzoeken je de regels voor het fotograferen in musea in acht te nemen.