Sieboldhuis (Leiden)

Sieboldhuis

Om uiting te geven aan de bijzondere en lange relatie tussen Japan en Nederland hebben een aantal instellingen zich verenigd om het SieboldHuis opnieuw open te stellen voor publiek. Dit was de plek waar Siebold al in 1837 zijn collectie Japanse objecten openstelde voor een geĆÆnteresseerd publiek. En nu, na meer dan 150 jaar, is in juist dit pand het eerste officiĆ«le Japan centrum gevestigd.

De oprichting van het SieboldHuis is te danken aan giften van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en het Japanse Ministerie van Buitenlandse Zaken, van de gemeente Leiden en het Nederlandse en Japanse bedrijfsleven, waaronder de JCC. Daarnaast nemen Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis en het Rijksmuseum voor Volkenkunde deel in de totstandkoming van het huis op basis van hun toonaangevende Japanse collectie.

Ook de Universiteit Leiden heeft een nauwe band met het SieboldHuis, mede door de Opleiding Talen en Culturen van Japan en de omvangrijke Japanse collecties bij de verschillende universitaire instituten. Net als bij de musea is een groot deel hiervan direct afkomstig uit de verzameling die door Siebold in Japan is aangelegd of later door hem is bijeengebracht.

Website: www.sieboldhuis.org | Het Sieboldhuis op wikipedia: nl.wikipedia.org/wiki/SieboldHuis | Contactpersoon: Heleen Palmen

Lijst met te fotograferen objecten:

Museumpand:

17e eeuwse classicistische achtergevel

18e eeuswe voorgevel met bordes

5 zalen

18e eeuwse kelder

entreehal

receptiekamer

Collectie:

Vaste tentoonstelling:

Alle begin 19e eeuwse voorwerpen, waaronder: kimono, keramiek, wapens (grote boog, katana-zwaard), tekeningen, Japanse rolschilderingen, gerepareerde planten en dieren, standbeeld van Siebold, modellen van mensen, bruggen, huizen, muziekinstrumenten, oude spelletjes, Boeddhistische artefacten, prenten, boeken, picknickset, landkaarten, Siebolds aap en hond, gordelknopen (netsukes).
Tijdelijke tentoonstellingszaal

Tentoonstelling tm 7 juni

Regels:
Foto’s alleen zonder flits.

Regels voor het maken van foto’s in het Sieboldhuis:

Fotograferen zonder gebruik van flitslicht. Deze regel is een aanvulling op de algemene spelregels van Wiki loves art/NL