Keramiekmuseum Princessehof (Leeuwarden)

keramiekmuseum princessehofZodra keramiek in de menselijke geschiedenis opduikt, zien we dat de makers het verfraaien. In vorm, met decoraties en glazuur. Gebruiksvoorwerpen worden kunstwerken. Zo vertelt keramiek ons de geschiedenis van de mens. Van alle culturen, van alle tijden. Hedendaagse kunstenaars gaan nog verder. Zij gebruiken de zeggingskracht van keramiek: van gebruiksvoorwerp naar beeldende kunst.

De mooiste keramiek vindt u verzameld in Keramiekmuseum Princessehof. In aansluiting op de vaste presentaties, organiseert het museum tentoonstellingen die een verrassende kijk geven en nieuwe inzichten bieden op de veelzijdigheid van de historische en eigentijdse keramiek. Het Princessehof is gevestigd in het 18de-eeuwse stadspaleis van Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje Nassau, voorouder van onze huidige koningin en ligt op een prachtige en goed bereikbare locatie in het historische centrum van Leeuwarden. Het museum heeft een ware metamorfose ondergaan. In een volledig nieuw interieur worden de prachtige keramische collecties getoond. Het ontwerp van het interieur en de vitrines is van de hand van Wim Crouwel. De architect Marten Atsma heeft de beroemde, historische monumenten aangepast naar een modern museum van internationale allure.

Website: www.princessehof.nl | Het Keramiekmuseum Princessehof op wikipedia: nl.wikipedia.org/wiki/Princessehof | Contactpersoon: Wilbert Helmus

Lijst met te fotograferen objecten:

Let op: bij het uploaden van foto’s naar flickr dien je de collectiecode als tag toe te voegen.

Voor het Wiki Loves Art project vragen we om de volgende objecten te fotograferen. Het zijn allemaal objecten die los in de ruimte staan of aan de muur hangen. Veel keramiek heeft prachtige motieven of afbeeldingen, bijvoorbeeld van vogels of bijbelse voorstellingen. Prachtig illustratiemateriaal voor uiteenlopende artikelen op Wikipedia.

De lijst is ingedeeld volgens de tentoonstellingszalen:

Tuin:

23001, 5 tuinbeelden

Begane grond (Europa):
23002, Kachel
23003, Tegelveld dieren
23004, Vuurklok
23005, Tegelveld Jezus op meer Galilea
23006, Tegelveld Allegorie op Azië
23007, Vitrinekast met Delfts aardewerk
23008, Tegeltableau William de Morgan
23009, Tegeltableau Oriëntalisme

Eerste verdieping, naast lift (Azië)
23010, Gouden Buddha

Eerste verdieping, Qing-zaal (Azië)
23011, Vissenkom
23012, Pot porselein
23013, 100 kostbaarhedenvaas
23014, Kamerscherm
23015, Dragonderpot

Eerste verdieping
23016, Hele kabinet Looxma Ypey

Eerste verdieping
23017, Zaal met Swatow-schalen en Martavanen

Regels voor het maken van foto’s in het Keramiekmuseum Princessehof:

Bij binnenkomst in het museum vraag je bij de balie om een sticker die je zichtbaar op je kleding plakt, waarop staat dat je fotografeert voor Wiki Loves Art. Gebruik van flitsapparatuur, lampen en statieven is niet toegestaan. Fotograaf en camera mogen de objecten niet dichter naderen dan 60 cm. Blijf daarbij achter de hekjes, zonder het overige museumpubliek te storen of te hinderen. De objecten die gefotografeerd mogen worden voor Wiki Loves Art zijn herkenbaar aan het Wiki-logo. Deze regels zijn een aanvulling op de algemene spelregels van Wiki loves art/NL