Lessen die in het kader van de Amerikaanse Wikipedia loves art geleerd zijn

Nu Wikipedia loves art in de VS afgelopen is, de eerste winnaars zijn ondertussen bekend, hebben Shelley Bernstein en Erin Sweeney van het Brooklyn Museum de moeite genomen om heel concreet op te sommen welke lessen ze geleerd hebben van de eerste Wikipedia loves art. Van deze informatie kunnen wij met Wiki Loves Art /NL veel leren en kan ervoor zorgen dat we mogelijke toekomstige problemen uit de weg gaan.

Hieronder staan de belangrijkste punten opgesomd:

1. Index kaartjes
De index kaartjes bleken niet te werken. Voor de deelnemers was het onhandig om voor elke foto een apart kaartje te maken en voor de jury was het ook niet altijd duidelijk. Op de juiste manier taggen moet genoeg zijn. Hou het zo simpel mogelijk. In de VS moest achteraf de organisatie bijna overal handmatig de tags toevoegen en dat was ook de voornaamste reden dat het even duurde voordat ze klaar waren met jureren.

2. Regels niet meer veranderen
Voor WLA van start gaat moeten alles regels die de musea stellen vastgesteld worden en mogen deze niet meer gewijzigd worden. Dit zorgt anders voor veel (onnodige) onduidelijkheid voor de deelnemers. Ook is het belangrijk dat de musea (eventueel in samenwerking met een wikimedianen) de lijsten op tijd inleveren.

3. Flickr
Handige Flickr mogelijkheden waren: Machine Tagging, makkelijk afgekeurde foto’s verwijderen, mogelijkheid voor meerdere admins/moderators, communicatie via discussie forum, greasemonkey scripts en het “persoonlijk” contact met de deelnemers. Een probleem met Flickr was dat veel gebruikers nieuw waren met Flickr. Het toevoegen van een licentie ging niet altijd even goed. Ook kon het een probleem zijn dat gratis gebruikers van Flickr een gelimiteerde opslagruimte hebben, en dat die max snel bereikt wordt als de foto’s op de hoogste resolutie worden geupload.

Oplossing van dit probleem is goede uitleg geven, op de eigen site en binnen de flickr groep, over hoe het op de juiste manier uploaden van foto’s moet gebeuren.

4. Registeren
Laat elke deelnemer registeren. Dat maakt het een stuk overzichtelijker en het communiceert een stuk makkelijker met de deelnemers. Zorg er ook voor dat er duidelijkheid is bij de fotografen dat niet elke foto op wikipedia (commons) komt. Blijkbaar was dit in de VS niet erg duidelijk.

5. Wees bereikbaar
Zorg ervoor dat het forum in de gaten wordt gehouden, zodat er snel en adequaat gereageerd kan worden. Zorg er ook voor dat deelnemers met iemand van de organisatie in contact kan komen via de mail.

6. Houdt het centraal
In de VS waren er teveel (wiki) pagina’s met de regels erop. En door tussentijdse veranderingen waren die regels 1 dag voor WLA van start ging niet overal hetzelfde. Dit zorgde voor veel verwarring. Door de communicatie centraal te houden ( via www.wikilovesart.nl) kan dit probleem voorkomen worden. Als ergens anders ook informatie/regels van WLA/NL te zien zijn moeten deze overeen komen met de eigen site.

Links naar de blogs van Shelley Bernstein & Erin Sweeney:
Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4

Category: Uncategorized Comment »


Leave a ReplyBack to top