Archive for April 2009


WLA/NL in de Informatieprofessional & Nieuwe aanmeldingen!

April 29th, 2009 — 11:04am

Het omslagartikel van de Informatieprofessional van mei gaat over Wiki Loves Art/NL! Een interessant artikel geschreven door Marie-José Klaver over het project, Wikipedia en deelnemende musea. Hier kunnen jullie het hele artikel lezen.

Informatieprofessional Cover

Deze week hebben zich 6 nieuwe musea aangemeld voor Wiki Loves Art/NL! We zijn blij met de deelname van het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam , het Harlinger Aardewerk Museum, het Admiraliteitshuis in Dokkum, het Markiezenhof in Bergen op Zoom, het Museum aan het Vrijthof in Maastricht en het Visserij & Vlaardings Museum.

Comment » | Uncategorized

Nieuwe partner & wla in de pers

April 21st, 2009 — 1:21pm

Erfgoed Nederland heeft zich aangesloten als partner bij Wiki loves art /NL. Erfgoed Nederland gaat de bij hun aangesloten instellingen over het project en zijn voortgang informeren. We zijn hier erg blij mee en denken dat dit een grote bijdrage aan het succes van het project gaat leveren.

Inmiddels zijn er ook de eerste blogposts over het project geschreven: Op haar NRC Blog schrijft Marie-José Klaver over het feit dat wiki loves art nu ook in Nederland Plaats gaat vinden, Yola de Lusenet schrijft op haar blog over ‘Kunst Kieken‘ en op het Amsterdamse blog Nieuws Uit Amsterdam heeft Dirk Kloosterboer het over vrijwilligers die kunst online zetten voor Wikipedia.

Comment » | Uncategorized

Eerste aanmeldingen musea Wiki loves art /NL!

April 9th, 2009 — 2:12pm

We hebben sinds de informatiebijeenkomst van afgelopen maandag al acht aanmeldingen binnen van musea voor Wiki loves art /NL! En nog een aantal musea hebben de intentie om mee te doen, maar moeten dit nog bij ons bevestigen.

De volgende musea hebben aangegeven in ieder geval deel te willen nemen:
Tropenmuseum (Amsterdam)
Joods Historisch Museum (Amsterdam)
Graphic Design Museum (Breda)
Keramiekmuseum Princessehof (Leeuwarden)
Fries Museum (Leeuwarden)
Nationaal Glasmuseum (Leerdam)
Nederlands Instituut voor Mediakunst (Amsterdam)
Havenmuseum (Rotterdam)

Deze lijst is een mooi begin maar we blijven uiteraard op zoek naar zo veel mogelijk musea die willen deelnemen aan wiki loves art /NL! Voor aanmeldingen of vragen verzoeken wij u een e-mail sturen naar Lieke Heijmans.

Comment » | Uncategorized

Lessen die in het kader van de Amerikaanse Wikipedia loves art geleerd zijn

April 8th, 2009 — 12:43pm

Nu Wikipedia loves art in de VS afgelopen is, de eerste winnaars zijn ondertussen bekend, hebben Shelley Bernstein en Erin Sweeney van het Brooklyn Museum de moeite genomen om heel concreet op te sommen welke lessen ze geleerd hebben van de eerste Wikipedia loves art. Van deze informatie kunnen wij met Wiki Loves Art /NL veel leren en kan ervoor zorgen dat we mogelijke toekomstige problemen uit de weg gaan.

Hieronder staan de belangrijkste punten opgesomd:

1. Index kaartjes
De index kaartjes bleken niet te werken. Voor de deelnemers was het onhandig om voor elke foto een apart kaartje te maken en voor de jury was het ook niet altijd duidelijk. Op de juiste manier taggen moet genoeg zijn. Hou het zo simpel mogelijk. In de VS moest achteraf de organisatie bijna overal handmatig de tags toevoegen en dat was ook de voornaamste reden dat het even duurde voordat ze klaar waren met jureren.

2. Regels niet meer veranderen
Voor WLA van start gaat moeten alles regels die de musea stellen vastgesteld worden en mogen deze niet meer gewijzigd worden. Dit zorgt anders voor veel (onnodige) onduidelijkheid voor de deelnemers. Ook is het belangrijk dat de musea (eventueel in samenwerking met een wikimedianen) de lijsten op tijd inleveren.

3. Flickr
Handige Flickr mogelijkheden waren: Machine Tagging, makkelijk afgekeurde foto’s verwijderen, mogelijkheid voor meerdere admins/moderators, communicatie via discussie forum, greasemonkey scripts en het “persoonlijk” contact met de deelnemers. Een probleem met Flickr was dat veel gebruikers nieuw waren met Flickr. Het toevoegen van een licentie ging niet altijd even goed. Ook kon het een probleem zijn dat gratis gebruikers van Flickr een gelimiteerde opslagruimte hebben, en dat die max snel bereikt wordt als de foto’s op de hoogste resolutie worden geupload.

Oplossing van dit probleem is goede uitleg geven, op de eigen site en binnen de flickr groep, over hoe het op de juiste manier uploaden van foto’s moet gebeuren.

4. Registeren
Laat elke deelnemer registeren. Dat maakt het een stuk overzichtelijker en het communiceert een stuk makkelijker met de deelnemers. Zorg er ook voor dat er duidelijkheid is bij de fotografen dat niet elke foto op wikipedia (commons) komt. Blijkbaar was dit in de VS niet erg duidelijk.

5. Wees bereikbaar
Zorg ervoor dat het forum in de gaten wordt gehouden, zodat er snel en adequaat gereageerd kan worden. Zorg er ook voor dat deelnemers met iemand van de organisatie in contact kan komen via de mail.

6. Houdt het centraal
In de VS waren er teveel (wiki) pagina’s met de regels erop. En door tussentijdse veranderingen waren die regels 1 dag voor WLA van start ging niet overal hetzelfde. Dit zorgde voor veel verwarring. Door de communicatie centraal te houden ( via www.wikilovesart.nl) kan dit probleem voorkomen worden. Als ergens anders ook informatie/regels van WLA/NL te zien zijn moeten deze overeen komen met de eigen site.

Links naar de blogs van Shelley Bernstein & Erin Sweeney:
Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4

Comment » | Uncategorized

Verslag informatiebijeenkomst

April 6th, 2009 — 3:04pm

Op 6 april 2009 vond bij Waag Society in Amsterdam de eerste wiki loves art/NL informatiebijeenkomst voor musea en erfgoedinstellingen plaats. Bij de bijeenkomst waren ongeveer 20 medewerkers van Nederlandse musea en erfgoedinstellingen aanwezig. Door middel van drie presentaties zijn het concept voor wiki loves art /NL, de ervaringen met soortgelijke evenementen in het buitenland en het belang van het gebruik van wikimedia als communicatieplatform gepresenteerd. Hieronder zijn de drie presentaties, die tijdens de bijeenkomst gehouden zijn te vinden:

De presentatie van Nikki Timmermans en Paul Keller van Creative Commons Nederland over het concept voor wiki loves art /NL:

De presentatie van Mark Wesbeek van Wikimedia Nederland over eerdere samenwerkingen tussen wikimedia projecten en erfgoedinstellingen:

De presentatie van Radna Rumping and Geer Oskam van de n8 over het belang van samenwerken met wikipedia voor musea:

Na afloop van de presentaties was er gelegenheid voor vragen en konden musea en erfgoedinstellingen zich voor deelname aan wiki loves art /NL aanmelden. Negen van de aanwezige musea hebben zich na afloop van de presentatie aangemeld. De namen van en meer informatie over de participerende instellingen zullen binnen kort op deze website verschijnen. De deelnemers gaan nu aan de slag met het maken van een selectie objecten uit de collectie, die gefotografeerd mogen worden in juni.

Hoewel 9 musea op een dag een mooi begin is (bij de eerder editie in de VS deden in totaal 15 musea mee), zijn we nog steeds op zoek naar meer instellingen die mee willen doen. Musea en erfgoedinstellingen die mee willen doen kunnen per mail contact met Lieke Heijmans opnemen. Ook voor meer informatie over het project en deelname kun je terecht bij Lieke.

Comment » | Uncategorized

Musea, Wikipedia en Creative Commons down under

April 5th, 2009 — 3:46pm

Seb Chen van het Powerhouse Museum in Sydney, Australië heeft op zijn blog een interessante post over samenwerken met Wikipedia. Aanleiding is een recente Backstage bezoek van het Wikimedia Australië team aan het Powerhouse Museum. In zijn post maakt Chen onder meer duidelijk hoe belangrijk wikipedia voor de online strategie (en zichtbaarheid) van het Powerhouse museum is:

“From our perspective, Wikipedia is hugely important. Wikipedia is the highest referrer of traffic to our main website after search. Regardless of whether all our research staff are personally enamoured with Wikipedia, it is clear that our research output is made more visible by being cited in Wikipedia. In fact, if citations are a measure of the success of academic research then perhaps Wikipedia citations are a measure of ‘assumed authority’ and accessibility. (More on that in my metrics workshops though!).”

Lees de volledige post van Seb Chen hier.

Op de zelfde dag heeft het powerhouse museum trouwens ook bekend gemaakt dat het vanaf nu alle online beschikbare documentatie van de eigen collectie onder Creative Commons licenties aanbiedt:

“We’re happy to announce that as of today all our online collection documentation is available under a mix of Creative Commons licenses.”

Comment » | Uncategorized

Back to top